Kierteellä tulevaisuuden teknologiaan


 

Patricia Cornwell:
KIERRE

Calli Chase-romaani


Otava, 2021
400 s


Kun on lukenut Cornwellin kaikki kuolemansyytutkijan romaanit, oli pakko tarttua myös hänen Calli Chase-kirjoihin. Ne olivat minulle täysin tuntemattomia. Itse asiassa luulin, että tämä kirja on jonkinlaista jatkoa Kay Scarpetta-romaaneille. Kuinka suuresti erehdyinkään!

Calli Chase- sarjaa kutsutaan trilleriksi, mutta minä en löytänyt sivuilta mitään jännitettävää. Tapahtumapaikkana oli tulevaisuuden teknologiaympäristö Nasan henkilökuntineen. Kybertutkija Calli Chase muistuttaa kuolemansyytutkija Kay Scarpettaa älyllisyydellään ja tarkkuudellaan, tieteellisyydellään. Callilla on sisko, joka myös muistuttaa hyvin paljon Kayn siskontyttöä. Persoonallisuudet ovat kuin kopioita Kay Scarpetta-kirjoista.

Vaikka olenkin hyvin kiinnostunut teknologiasta ja sen suomista uusista positiivisista mahdollisuuksista ihmisten elämässä, tämän kirjan teknologiset yksityiskohdat olivat mielestäni puisevia eivätkä jaksaneet innostaa. Avaruusraketti räjähtää, Callin isä on kehitellyt teknologiaprojektia - äitikin on ollut mukana. Mukaan on ympätty vihollinen, Neva Rong. Jos minun pitäisi piirtää juonikaavio Kierteestä, en osaisi, koska alku, huippukohdat ja loppu ovat jotenkin kaikki hämärän peitossa. Siskokset kytketään yhteen virtuaaliseen todellisuuteen, jota ohjataan jostakin. Jonka avulla siskosten elintoiminnotkin tulevat ohjelmaksi ja ajattelu näkyväksi vaikka auton kojelaudalla hakutoimintoineen. Huippulahjakas nuori kaveri Lex on taas kopio Kayn siskontytöstä. Koko ajan lukiessa ärsytti, että nämä kaksi kirjasarjaa muistuttivat toisiaan henkilörooleiltaan olematta silti tasoltaan lähelläkään toisiaan. 

Kay Scarpetta-romaaneissa juoni oli yleensä aina huippuun viritetty ja kytkennät sivuilta löytyneiden ihmisten välillä olivat taitavasti tehtyjä. Kuolema puhui monella tavalla ja oikeasti jännitti, miten kirja päättyy ja ketkä jäävät kiinni. Yksityiskohtaisuuteen tottui. Vasta yksi Calli Chase takana, mutta olo on ontto. Persoonat ovat jotenkin tuttuja, mutta juoni ei riitä tempaamaan mukaan. Karsea pettymys, kun oli tottunut, että kun aloitti Cornwellin kirjan, sitä ei pystynyt lopettamaan.

Kirja herätti kysymyksen: Miksi? Miksi kirjailija hylkäsi Kayn ja vaihtoi sen Calliin? Ruumiit avaruusteknologiaan? Kymmenien kirjojen kirjoittamisen jälkeen varmaan kyllästyy, mutta silti: miksi?? Tämä jätti aivan tyhjäksi. Olin äimän käkenä, että sisäsivulla luki: - Mukaansatempaava ja jännittävä romaani, joka jättää odottamaan jatkoa. betterreading.com. Puhuimmeko edes samasta kirjasta?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä