Kapinallista naiseutta Isovihan aikaan



Fredrika Runeberg: 1858 Fru Catharina Boije och hennes döttrar. 1980 Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä. 207 s. 


Vaikka Boijen perheen tarina kulkeekin Turussa, Tukholmassa, Pietarissa ja Norjan vuoristossa, sen päänäyttämönä on Hatanpään kartano Suomessa. Kertomus sijoittuu Isovihan levottomaan ja näännyttävään aikaan. Hämähäkkiin ja neitoon liittyvä taulu nivoo tarinan alun ja lopun yhteen.

Erityiseksi kirjan tekee se aikakausi, johon kirja sijoittuu ja se, että Fredrika on joutunut ponnistamaan kirjailijamiehensä selän takaa herättäen jopa epäilyä tekstin alkuperästä.  Naisen asema ja odotukset häntä kohtaan olivat hyvin toisenlaiset kuin nyt. Fredrika Runeberg on ollut melkoisen rohkea tuohon aikaan, kun hän on kutonut päähenkilöistä, naisista, kapinallisia, omia aivojaan käyttäviä, ovelia. Sodat kuvataan yleensä sotivien  miesten kautta, mutta tässä kirjassa kurkistetaan, mitä kodeissa naisille, omaisuudelle ja työväestölle tapahtuu. Tosin tyyli on hienovaraista, romantisoivaakin. Ovatko nuoret ylemmän luokan naiset todella olleet näin runollisia ja lapsellisia kaiken keskellä?
Kirjaa lukiessa todella ymmärtää, miten merkityksellistä on ollut tarjota koulupolku ja lukutaidon oppiminen kaikille ihmisille. Kirja herätti myös kiinnostuksen Fredrika Runebergiin . Mitä muuta hän oli? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä