Hyvinvointia keinoista piittaamatta




Liane Moriarty 2019:

YHDEKSÄN HYVÄÄ,

KYMMENEN KAUNISTA

Wsoy, 455 sivua


Ajankohtainen, mieltä herättelevä kirja siitä, kuinka haavoittuvaisia hyvinvointia etsivät ihmiset ovat. Hyvän olon tavoittelu voi olla raakaa kaupankäyntiä.




Koulun lopettamisen jälkeen australialainen kirjailija Liane Moriarty työskenteli mainonnan ja markkinoinnin parissa ja suoritti kaupallisen arvosanan. Jätettyään työpaikkansa hän perusti oman yrityksen, jossa teki kotisivuja ja tv-mainontaa. Vapaa-aikanaan Liane kirjoitti tarinoita, jotka eivät menneet pöytälaatikkoja pidemmälle. Kirjoittamansa ensimmäinen lastenkirja hylättiin kaikissa kustantamoissa. Tästä rauhoituttuaan Liane suoritti maisterin tutkinnon ja päätyi lopulta kirjoittamaan menestyviä kirjoja (Nainen, joka unohti, Sulje silmäsi ja laske kymmeneen, Hyvä aviomies, Mustat valkeat valheet, Tavalliset oikku pihajuhlat), joista on tehty myös tv-sarjoja. Tässäkin lukemassani kirjassa näkyi Moriartyn kaupallinen kokemus ja tieto. Hyvinvointikeskusta johdettiin siinä uskottavasti.

Tällä hetkellä Liane Moriarty on kokopäiväinen kirjailija, jonka teoksia on myyty yli 20 miljoonaa maailmanlaajuisesti, käännettyinä 40 kielelle. Moriarty asuu Sydneyssä. (tiedot: lianemoriarty.com.au)

Erilaisista vaivoista kärsiviä henkilöitä kokoontuu eristäytyneeseen hyvinvointikeskukseen, jonka toimintaohjelma osoittautuu yllättäväksi - jopa brutaaliksi. Hyvinvointia tavoittelevat asiakkaat eivät ole millään tavalla tietoisia siitä, miten heitä lopultakin johdatellaan hyvään oloon ja keinojen paljastuminen järkyttää heitä. Aihe sopii hyvin tähän päivään. Mitä moninaisimmat hyvinvointivalmentajat kilpailevat epätoivoisista ihmisistä, jotka olotilassaan heittäytyvät valmentajien käsiin kuin pelastusrenkaisiin. Epätoivoinen ihminen on hyvin otollinen vaikutuksille - myös huonoille. Pahassa olossa on valmis kokeilemaan melkein mitä tahansa. Valmentajilla on valtavan iso vastuu. Juuri tästä on kyse Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista-kirjassa.

Liane Moriartyn tekstiä on ilo lukea. Se on hyvää kerrontaa ja juoni pidetään tiukasti salassa viimeiseen asti. Ei ole olemassa helppoja ratkaisuja. Moriarty antaa jokaisen osallisen kokea yllätykset kirjassa omalla tavallaan. Henkilökuvat ovat uskottavia. Moraalinen pohdiskelu hyvinvointimenetelmistä on mielenkiintoista.


 

Olen bookcrossaaja. 

Jos haluat lukea tämän kirjan,

se vapautuu

Järvenpään kirjastoon 15.3.2021 iltapäivällä. 

Pidä hauskaa :)

Kommentit

  1. Oli mahtavaa huomata, että tämä kirja oli löydetty ja tykätty ja pistetty taas eteenpäin. Kirjojen harrastaminen on myös sosiaalista toimintaa, jos haluaa. Sepä siinä niin viehättävää onkin. Voi käpertyä metsäpolulle puun alle lukemaan ihan yksin ja nauttimaan tai keskustella toisen harrastajan kanssa luetusta kirjasta. Tai vaikka sitten bookcrossata. Tämä on niin kivaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Moi
Mitä ajatuksia sulla heräsi?
Sirpsi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Kun helmestä tuli osa polveilevaa sukutarinaa

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja