Ja he olivat ikuisesti kavereita




 John Boyne:
Poika raidallisessa pyjamassa
Bazar









Kirja kertoo 9-vuotiaan Brunon perheen tarinan ja sitoo sen naapurileirissä olevan pojan kohtaloon. Kirja on arkipäiväinen kuvaus siitä, kuinka meistä jokainen elää omassa kuplassaan, omaa elämäänsä näkemättä kuplan läpi edes omien silmien edessä tapahtuvia asioita. Kun mieli on koodattu uskomaan ja ajattelemaan toivotulla tavalla, mikään ei lävistä kuplaa. Ja lapset ovat viattomina sen kuplan uhreja. He eivät ymmärrä, mitä ympärillä tapahtuu, he eivät osaa kyseenalaistaa.

Brunon perhe elää isänsä työn ehdoilla, muuttaa paikasta toiseen ja toimii sen sääntöjen mukaisesti. Suhtautuu muihin ihmisiin sen määrittelemillä tavoilla. Mutta Bruno törmää raidallisessa pyjamassa olevaan poikaan ja muodostaa ikuisen suhteen tähän.

Kirja on pieni ja vaatimaton, mutta sen sisältö on suuri ja pakahduttava. Kaunis, rujo, valheellinen, petollinen, rakkaudellinen, hämmentävä, naivi. Sitä ei voi lopettaa kesken. Sen lukee kerralla ja epäilee pahinta. Se on kirjoitettu juuri niin vähäeleisesti, että itse ajatus lähtee liikkeelle. Aamun työmatkaliikenteessä junan äänetkin häviävät ja oma pysäkki meinaa unohtua kirjan sulkemisen jälkeen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä