Kun 45 vuoden avioliitto johtaa murhaan


 

Richard Mason:
Meren huoneissa


Gummerus Kustannus Oy, 2008
425 sivua






Etelä-Afrikassa syntynyt ja Englannissa kasvanut Richard Mason kirjoitti tämän kirjan esikoisteoksenaan jo vuonna 1999, kun Mason opiskeli Oxfordissa. Teos  käännettiin 22 kielelle ja menestys oli taattu. Kirjailijan omakohtaiset kokemukset, homoseksuaalisuus ja siskon itsemurha, tulevat esille kirjassa teemoina ja tekevät siitä todentuntuisen. 

Kirjan tunnelma on musta, sairaskin. Ihmiset leikittelevät toisillaan ja asettavat haasteita, pettävät, murhaavat, piilottelevat itseään, juonittelevat, ovat turhamaisia. Yksi päähenkilöistä on taitava miesviulisti, joka rakastuu pakahduttavasti omituiseen naiseen, joka on jo varattu. Huomaamattaan viulisti herättää vierellään toisenkin rakkauden, hyvään miesystäväänsä, ja lopulta tuhoaa tämän sisäisesti ja ulkonaisesti kauniin ihmisen. Rakkaus jatkaa kulkuaan, mutta hiiltyy toisaalla. Viulisti on altis järkevälle, seesteiselle rakkaudelle, joka kestää 45 vuotta, kunnes viulisti murhaa vaimonsa. Kostoksi.

Kirjan juoni on punottu taitavasti niin, että koko kirja alkaa sillä, että vanha viulisti myöntää murhanneensa vaimonsa. 425 sivua kuljetaan erinäisiä sivupolkuja ja etsitään kuumeisesti sitä lopullista syytä, miksi murha tapahtui eikä sitä paljasteta ennen kuin lopussa. Hyvä verkotettu juoni! Miltä tuntuu tulla petetyksi 45 vuoden ajan?! Miten se vaikuttaa ihmiseen, kun asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät.

Henkilöt ovat mielenkiintoisia, epätavanomaisia eivätkä rakkaustarinatkaan ole siirappisia. Kirja on rouhea, kivinen, hyvin kirjoitettu, mielenkiintoinen ja tunteita herättävä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä