Nettideittailu kansalaistaidoksi


Taito suojella itseään verkossa -
välttämätön
kansalaistaito


Jokainen aika luo uudet kansalaistaitotarpeet,joita vastaavat taidot meillä jokaisella tulisi olla. Duvringen ja Floretten uusi Psykopaatit verkossa, nettideittailun vaarat, iskee ajan hermoon. Psykopaattisuus on suuresti kiinnostanut lähiaikoina ihmisiä niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin. Nettideittailu koskettelee hyvin herkkää aluetta meissä ihmisissä - tarvetta läheisyyteen ja rakkauteen. Sen nimissä tehdyt virheet netissä nöyryyttävät ja vaientavat kokijat. Vaikkei tämä kirja todellakaan voi olla reseptikirja psykopaattisen ihmissuhteen torjuntaan niin se kyllä tarjoaa hyvän mahdollisuuden pohdintaan ja itsereflektioon. Miten vahva oma identiteettini on? Miten hyvin luotan fysiikkani tuottamiin tuntemuksiin ja oireisiin silloin, kun ihminen on outo, hämmentää, kieltää tunteet, hyväksikäyttää, hallitsee? Laskenko suojaavat turva-aidat ympäriltäni lähes tuntemattoman seurassa? Osaanko sanoa "ei"?

"On epänormaalia tuntea olevansa ymmällään, kun seurustelee toisen ihmisen kanssa, ja se on selvä manipulaation merkki" (s. 164).

Teos herättää jopa analysoimaan sitä kieltä, jota verkossa oleva ihminen kirjoittaa. Tavatessa voi tarkistaa vaikutelmansa, mutta kasvottomassa verkkotutustumisessa vaikutelma voidaan rakentaa tyhjästä ilman tarkastusmahdollisuutta. 

Psykopaatteja hilluu erityisesti Tinderin ja Instagrammin kaltaisissa sovelluksissa (teoksen mukaan), joissa narsistiset ominaisuudet kuuluvat ikään kuin sovelluksen henkeen.

Jos nettietiketin tunteminen on uusi kansalaistaito, on nettideittailun vaarojen tiedostaminen osana oman hyvinvoinnin rakentamista ehdottomasti toinen opettelun arvoinen taito. Kirjassa on ammattilaisten haastatteluja ja psykopaatin uhrien tarinoita. Tekstiä on helppo lukea ja suosittelen sitä kaikille. Nettideittailu on tullut jäädäkseen ja pienestä avustavasta työkalupakista ei liene haittaa meille kenellekään ;) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä