Älyllinen, älytön vai tekoälyllinen tulevaisuuden ratkaisu?




Tekoäly ja robotiikka ovat rynnineet elämäämme kaikilla sen alueilla: robotit ohjaavat vanhuksia jumppaamaan, päivystävät parkkipaikalla jne. Vasta viime vuosina on alettu keskustella ilmiön eettisistä ja taloudellisista, humaanisista puolista. Ylellä on meneillään useampia ohjelmia aiheesta, mm. Docstop: Outouden laakso (https://areena.yle.fi/1-50112583), jota katsoessaan ihminen joutuu tarkastelemaan kantojaan tekoälyä kohtaan.
     Digitalouden Tivi 9.8.2018 pohti artikkelissaan, vievätkö tekoäly ja robotiikka työpaikat vai ei. Johtopäätökset perustuivat konsulttitalo KPMG:n KPMG CEO Outlook-selvitykseen. Pohjoismaiset suuryritysten toimitusjohtajat katsoivat tekoälyn ennemminkin tuovan kuin vievän työpaikkoja - lähinnä kuitenkin teknisellä alalla. Myös hoiva- ja palvelutyöt saivat hyvän ennusteen.
     Työ- ja elinkeinoministeriön sivulla arvellaan tekoälyn myötä osan työtehtävistä jäävän tarpeettomina pois ja uusia tulevan tilalle - tekniikan alalla.
Myös hoiva- ja palvelutyöt saivat hyvän ennusteen.
     Koko kansakuntaamme on jo vuoden ajan treenattu tekoälyn ymmärtämiseen Elements of AI tekoäly-kurssilla (https://www.elementsofai.com/fi)
     Työpaikkoja vai ei vai jotakin siltä väliltä? Ihmisen vai tekoälyn avulla vai molemmilla? Käytyäni tekoälykurssin kiinnostuin entistä enemmän aiheen etiikasta ja tekoälyn vaikutuksesta työelämään. Kun käteeni kirjastossa osui Vuoden talouskirja -voittajan, Martin Fordin Robottien kukoistus, Teknologia ja massatyöttömyyden uhka, päätin ottaa ensimmäiseksi blogikirjakseni ja tutkimusmatkakseni tekoälyn ja robotiikan. Aihe on tätä päivää ja osa meidän kaikkien elämää. Me kaikki joudumme ottamaan kantaa asiaan. Kirjailijan ideologiasta löytyi myös hyvä video aihetta tukemaan:
Julkaistu 22.9.2017/ 

Martin Ford - The Rise of Artificial Intelligence & Technological Unemployment

https://youtu.be/r0C4P2z8PkU

HYPPÄÄ TULEVAISUUTEEN TÄLLÄ TEOKSELLA:

Lähde siis kanssani lukemaan tätä mielenkiintoista opusta ja haastamaan arvomaailmaamme:
Martin Ford, Robottien kukoistus, Teknologia ja massatyöttömyyden uhka.
Kustannusosakeyhtiö Sammakko.
Sivuja ilman viitteitä 292.

Aloitan lukemalla 96 ensimmäistä sivua: Automaatioaalto, Onko tämä kerta erilainen, Tietotekniikka: ennennäkemättömän murroksellinen voima. Lue sinäkin. Palataan sitten asiaan kommenttien kera. Mielenkiintoista, mitä ajatuksia herää :)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä