Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä


 Anna-Lena Laurén:
Kuinka kallis vapaus



Georgian ruusuvallankumous vuonna 2003, Ukrainan oranssi vallankumous vuosina 2004-2005, Kirgisian tulppaanivallankumous vuonna 2005..kaikki nykyisen Ukrainan sodan taustahistoriaa.  Ymmärtääkseni nykyisyyttä halusin tutustua Neuvostoliitosta irtautuneiden maiden historiaan ja siihen, miten nykyinen Venäjä suhtautuu näihin irtautumisiin. Ilman sitä on lähes mahdotonta yrittää edes ymmärtää, mitä tällä hetkellä on tapahtumassa Ukrainassa. Kuinka kallis vapaus-kirja valottaa kaikkea edellistä lyhyesti ja ytimekkäästi, käytännönläheisesti. Se tuo esille arjen elämän historian tapahtumiin. Ilmeisesti monella muullakin on tarve saada tietoa, koska oli haasteellista saada kirjoja kirjastosta - moni oli jo lainassa.

On vaikea ymmärtää, että pieni läntti uutisten kartalla, Ukraina, on itse asiassa valtava maa -noin 46,7 miljoonaa asukasta. Itäosa kuului Venäjän imperiumiin, länsiosa oli osa Liettuaa, Puolaa ja myöhemmin Itävalta-Unkaria. Ukrainan lähihistorian taistelu identiteetistään on ollut väkivaltainen ja täynnä kärsimystä. Ukraina on kuulunut suurimman osan ajastaan johonkin imperiumiin ja eri puolilla Ukrainaa ihmiset suhtautuvat eri lailla historiaansa. On melkoinen voiman ponnistus yhdistää kansa sotimaan yhtenäisen Ukrainan puolesta.

Kuinka kallis vapaus on hyvä ensiteos. Sujuvaa luettavaa ja helposti ymmärrettävä. Siitä saa nopeita perustietoja. Tästä on hyvä jatkaa sitten painavampiin opuksiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille