Ajalta ennen ja jälkeen Opettajan

 



Asko Sahlberg

HERODES



WSOY 2013, 680 sivua

Ajalta ennen ja jälkeen Opettajan 


Minua kiinnosti erityisesti se, miten kirjailija onnistui eläytymään varhaiskristittyjene elämään ja niihin olosuhteisiin, jotka edelsivät ennen Johannes Kastajaa ja Jeesusta. Alkuosa, noin 480 sivua, olivatkin raskasta kahlattavaa, kun etsi löytämättä varsinaisia viitteitä edellä mainituista asioista. Ymmärrän, että kirjailija halusi valottaa Herodeksen isän aikakautta, mutta rappiossa mässäily ei vain jaksanut oikein kiinnostaa. Jälkiosa sitten edistyikin sutjakammin ja Herodeksesta piirtyi vajavainen hallitsija, joka teki ja katui virheitään, tuli vaimonsa ja monen muun pettämäksi; ei ymmärtänyt, kuka ja mikä Jeesus oli. Päähenkilön avioliitonkin kuvaus teos on. Kirja vältti kaikella tavalla mystifiointia ja korotti yllättävästi Johanneksen erityisasemaan. Jeesus oli, eli ja vaikutti, mutta hän jäi jotenkin yhden vallattoman opettajan tasolle. Jonnekin etäämmäksi. Kirja oli historiallinen romaani eikä hengellinen opus. Uskalias valinta :) 

Oli mielenkiintoista eläytyä Herodeksen elämään, jossa suuren Profeetan teloittamiseen liittyminen, oli vain pieni osa hänen kamppailuaan. Oli etovaa, miten pitkällä rappio ja juonittelu olivat. Mihinkään ei voinut luottaa ja jumalista saattoi valita mieleisensä. Kun joku vallasihminen ei miellyttänyt, hänet murhattiin tai häntä pyydettiin tappamaan itsensä. 

Vaikka nykyisessäkin politiikassa on monenlaista korruptiota, väärinkäytöksiä ja virheitä, niin ehkä me olemme jonkin verran edenneet myrkyttämisestä. Tai oikeammin sanottuna korvanneet sen muilla keinoilla? Kun Herodeksen aikaan epätoivottu henkilö saatiin hiljaiseksi katkeralla litkulla, nykyään se hoituu aggressiivisella sometuksella eikä kohdistu vain vallan kahvassa oleviin. Siirsin mielessäni Herodeksen tähän päivään ja saatoin sittenkin nähdä sen kaiken tässäkin päivässä.. 

Kirja on järkäle, joka koettelee rannetta lukiessa. Olisin mieluusti lyhentänyt kirjan 400 sivuun, tiiviimmäksi tarinaksi. 

Herodes oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2013. Samaa aihemaailmaa jatkaa Pilatus vuodelta 2016. Asko Sahlberg on saanut useita palkintoja ja hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi, saksaksi ja tsekiksi. Vuodesta 1996 hän on asunut Göteborgissa, jonka nimiseen kirjasarjaankiin kuuluvat Pimeän ääni (2000), Hämärän jäljet(2002), Paluu pimeään(2006), Yö nielee päivät(2014). Aiheet liikkuvat siirtolaisuuden herättämissä voimakkaissa tunteissa ja tapahtumissa, jotka ovat monen suomalaisen suvun elämänhistoriaa. Kun katselee Sahlbergin kaikkien teosten luetteloa, huomaa, että aiheet ovat moninaiset: mm. sivullisuus, kehitysvammaisuus, pedofiiliys.. rosoisia ja vaativia alueita. Herodes oli ensimmäinen lukemani kirja Asko Sahlbergilta. Viimeiset pari kolme sataa sivua alkoivat todella  kiinnostaa, koska niissä mentiin syvemmälle henkilöihin. Nyt on ihan pakko tutustua laajemminkin tämän kirjailijan teoksiin. Sivullisuus oli Jeesuksenkin osa tietyllä tavalla, joten aihe liittyy kirjailijan ilmeisesti kantavaan teemaan, vaikka henkilöinä Herodes lähipiireineen poikkeavatkin Ståhlbergin muusta tuotannosta. Sahlbergin haastattelusta (ks. alla) käy ilmi, että hän tietää, mistä puhuu, kun kuvaa yksinäisyyttä ja elämän uudelleen rakentamista. 


Linkit:

https://areena.yle.fi/1-2078166         Areenan Aamun kirjat: Asko Sahlbergin Herodes


https://youtu.be/mCv_vkMqXdo     Englanninkielinen historiallinen dokumentti Herodeksesta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä