Juoksemalla jalat ja elämä parkkinahaksi


 Olli Jalonen


TAIVAANPALLO


Otava 2018, 461 sivua





Olli Jalonen sai Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2018 teoksellaan Taivaanpallo. Se on tavallisuudesta poikkeava kirja. Tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun lopulle lähinnä Saint Helenan saarelle ja Lontooseen.

En ole tietääkseni ns. pilkunviilaaja-ihminen yleisesti, mutta tämän kirjan kohdalla olin sitä ylenpalttisesti. En aluksi millään meinannut tottua "kökkökieleen", josta puuttuvat monet monet välimerkit. Tyylikeino? Ajan hengen alleviivausta? Päähenkilö Anguksen olemuksen korostamista? Jos viimeistä, miksi tyyli seurasi kaikkialla? Vai oliko tämä välimerkittömyys sitä 1600-lukua? Tuon ajan englannin kielessäkö? En vieläkään tiedä..

Hra Halley sivistää ja opettaa Angusta, joka kykenee sekoittamaan uskoa ja kiellettyä tietoa keskenään. Hän osoittautuu hedelmälliseksi maaperäksi. Anguksen elinvoima on uskomaton. Sitä ei tyhjennä kova elämä Saint Helenan saarella, ei julma merimatka, ei Halleyn vaimo tai ystävä. Paikallispoliittisesta sorrosta ja enemmistön ennakkoluuloista huolimatta Angus selviää. Mitä oleellista Halley lopulta opetti? Mistä saisimme samanlaiset parkkinahat elämän kolhuja vastaan?

Kun tyyliin tottui, kirjasta tuli mielenkiintoinen ja mietin jo etukäteen, miten tämä teos voi loppua. Se jäi sopivan auki. Halleysta ei tullut korvaava Jumala Angukselle eikä Angus ollut Angus Halleyn ansiosta. Angus odotti Saint Helenalla vain sysääjäänsä. Toivottavasti meillä kaikilla on joku positiivinen sysääjä elämässämme :)

Linkki:

http://www.sthelenatourism.com/.   Tietoa Saint Helenasta em. turismisivulta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä