Agatha Christien omaelämäkerta

Agatha Christie

Vanha hyvä aikani



Alkuperäinen v.1977,WSOY 1984, 629 sivua.



Agatha Christien Vanha hyvä aikani on kuin ylistyslaulu elämälle. Sen soinnut on selvästi luonut ihminen, joka on kerrannut elämänsä polut hyväksyen ja kiitollisena. Tässä kirjassa ei taukoamattomasti seikkailla ja ryvetä katkeruudessa vaan otetaan se, mikä tulee, tartutaan haasteisiin ja noustaan vastoinkäymisissä aina pystyyn. Surullisinta, mitä voi ajatella, on ihminen, joka jatkuvasti katuu elämänsä valintoja ja lämmittelee katkeruuden peitteen alla.

Agatha Christie tietää, mistä puhuu. Hän on kokenut sodan kauhut (jopa hoitoavustajana), uskottomuuden ja eron, tiukat taloudelliset ajat ja toisaalta hyvän avioliiton, matkat, eri kulttuurit, lapsen saannin.

Christien ystävälle on mielenkiintoista lukea, mistä kirjailija on ammentanut ideoita teoksiinsa ja ylipäätänsä seurata hänen kirjallista kasvuaan. Hassua on, että Agatha Christie koki pitkään "esittävänsä" vain kirjailijaa; ettei ollut oikea kirjailija :) Vaikea on myös uskoa, että näinkin loistavan sanataiturin suullinen esittäminen oli kauhun paikka hänelle itselleen.

On jotenkin hienoa kokea kulkevansa Mestarikirjailijan kantapäillä ja saada kuvaa siitä menneen ajan olemuksesta, jossa Christie kirjansa kirjoitti. Nyt ymmärtää, miten hän on voinut sijoittaa tarinansa esim. arkeologisille kaivauksille. Naisena olemisen roolit ja valinnat sekä lapsen asema sekä sosiaalinen etiketti on historiasta pitävälle mielenkiintoista. Jäin kaipaamaan sitä, että olisin tiennyt, minkä ikäinen kirjailija missäkin vaiheessa oli.

Kesän lämpö hyväili, pääskyset harjoittelivat lentoaan, aurinko paistoi. Sadepäivän ilo-tee maistui herkulliselta. Ilmapiiri oli juuri sopivan leppoisa ja myönteinen myönteisen ihmisen kirjalle. On paljon opittavaa. Että sitten joskus osaan kuitata elämäni ilolla ja hyväksynnällä ja nauttia viimeiseen hetkeen asti kuin tämä kirjallisuuden Kuningatar. Monessa nykyajan elämäkerrassa syytellään, jaetaan tuomioita, velotaan elämää. Agatha Christie antaa mallin toisenlaisesta elämäkerrasta.

Linkit, joita katsoin ihastuneena, mutta joiden tekijänoikeuksista en tiedä

https://youtu.be/i59-jskFreY  Paul Goddardin you tube-julkaisu Radio 4:n radiodokumentista  

https://youtu.be/VUmbf2fMF5M  The mystery of Agatha Christie: David Suchet telling. John Smithin julkaisu you tubessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä