Fyysinen elämä - parempi elämä?
Unelma paremmasta maailmasta.
Lue kalastajan kapinaa kannesta kanteen!
(Into Kustannus 2015. Ilmestynyt alunperin vuonna 1971.)
Kun kalastaja Linkola kuoli vähän aikaa sitten, samalla kuoli alkuperäinen, aito kapinallinen, joka ruoti niin vihreitä kuin muitakin puolueita ja kaikkia ihmisiä, jotka eivät kyenneet sopusointuun luonnon kanssa hänen painottamallaan tavalla. Yksi vuosi riitti Linkolalle yliopisto-opintoja eikä se estänyt häntä pitämästä tarkkaa kirjaa luonnon ilmiöistä ja ottamasta kantaa erilaisilla foorumeilla luonnon puolesta.
Kirja koostuu Linkolan kirjoituksista erilaisiin tilaisuuksiin ja lehtiin ja niiden kantavana teemana on luonnon hätähuuto. Kirjoitukset ovat provosoivia, ajatuksia herättäviä, tulevaisuuteen näkeviä. Linkolan perusajatukset siitä, ettei maapallo ja luonto kestä nykyisenkaltaista kerskakulutusta, pitävät paikkansa tänäänkin. Erityisesti tänään. Sanoma koskettaa, mutta paikoin ärsyttääkin - ei sisällön vaan tyylin vuoksi. Ja juuri se pidäkkeetön ruotimistyyli saattaa sumentaa itse sanoman: - .. suuri osa ihmisistä on typeriä ja alkeellisia, mutta heidänkin kannanottoihinsa on pyrittävä vaikuttamaan..kansamme suhtautuminen kansainväliseen yhteistyöhön leimaa määrätön itsekkyys, saituus ja takapajuisuus. En näe mahdollisuutta ikuiseen rauhaan ja sotalaitosten lakkauttamiseen(1962).
Kirjassa ehkä hämmensi se koko ajan läsnä oleva kehityksen vastustaminen. Linkola piti teollistumista kaiken pahan alkuna ja loppuna ja oli sitä mieltä, että ihminen oli onnellisimmillaan käsityöläisenä vuorotellen metsästyksen ja kalastuksen sekä köllöttelyvaiheiden parissa. Jo kirjan alku loihtii unenomaisen onnen keskelle perheen arkea, jossa eletään suoraan luonnosta; jonka ilo tulee ympäristön hajuista, mausta, yksinkertaisuudesta. Alun kertomuksessa tiivistynee Linkolan Unelma paremmasta maailmasta. Mutta ne ihmiset, jotka ovat eläneet kurjuudessa, köyhyydessä, ilman mitään elämää helpottavia välineitä luonnon antimista "entisaikaan", eivät välttämättä hehkuta elämäänsä samalla palolla. Tekniikan kehitys on tuonut muassaan myös hyvää? Mutta Linkolasta ihminen voi parhaiten, jos hän elää luonnon rytmin mukaan. Hän kritisoi mielenkiintoisesti jopa käsitettä"työttömyys", joka hänen mukaansa korostaa vain työn merkitystä sosiaalipsykologisten seikkojen sijasta.
Pentti Linkola näkee kirjassaan, että länsimainen kireä elämäntahti koituu erityisesti suomalaisten tuhoksi: - .. tuntuvat ilmeisesti olevan huomattavan tuskallisia juuri suomalaisessa mielen laadussa, joka keskimäärin epäilemättä tuntee suurempaa hiljaiselon tarvetta kuin saksalainen, puhumattakaan kaikkien kansojen tarmo- ja puuhaihmisistä koostuneesta Amerikasta. Suositellessaan suomalaisille leppoisaa elämää toimistopölyisen ja tavaranhamstraamiselon sijasta, hän lienee edelleen oikeassa? Ymmärrystä Linkolalla riittää silti vielä "yhteiskunnan keulaihmisille, rauhastoiminnoiltaan kiihkeille yksilöille", joille Linkola olisi järjestänyt "suuren ja eristetyn rauhoitusalueen, jolla he voisivat tehdä työtään 20 tuntia vuorokaudessa vatsahaavoihin erikoistuneiden lääkäreiden tukemina".
Pentti Linkolan kuolematon sanoma kirjassa on, että elämä, joka perustuu varallisuuden lisäämiseen, on arvotonta ja ihmisen vapauttaminen ruumiillisesta rasituksesta on vienyt hänen aidoimman ilonsa. Hän ihailee käsityöläiselämää niin paljon, että jopa sivaltaa : - .. yksi hyvin koulutettu insinööri on syvä ruoskanisku kansakunnan elämäniloa vastaan (1960,35). Kalastaja Linkola odottikin hiljaisten ihmisten vallankumousta.
Kirja kannattaa lukea. Sen sanoma ei ole vanhentunut ja se edelleen provosoi ärsyyntymään ja ihastelemaan.
Tässä lisää Pentti Linkolasta Areenassa:
Katso Yle Areenassa:
Linkola verkoillaan
http://areena.yle.fi/1-4592568
Katso Yle Areenassa:
Linkola lintututkijana
http://areena.yle.fi/1-4592570
Katso Yle Areenassa:
Linkolan suru synnyinympäristönsä muutoksista
http://areena.yle.fi/1-4586827
Linkolan eloonjäämisoppi
Katso Yle Areenassa
Linkola ryöpyttää Vihreää Liikettä
http://areena.yle.fi/1-50207229
Kommentit
Lähetä kommentti
Moi
Mitä ajatuksia sulla heräsi?
Sirpsi