"keskiluokkaista sammakkoa ei keitetä tasaisella lämmöllä..


..vaan sitä grillataan aika ajoin erittäin kovalla tulella"

Robottien Kukoistus pitää otteessaan edelleen kuin hyvä dekkari konsanaan. Reutersin Chrystia Freeland tokaisi kirjan mukaan keskiluokkaisista sammakoista hyvin osuvasti (ks.kuvateksti), sillä keitä automaatio ja robotiikka eniten juuri koskettaakaan kuin heitä. Keskiluokka on ollut yhteiskunnan harmaa kivijalka, mukulainen ja monessa kelissä koeteltu, mutta kirja tykittää armotta epävarmaa tulevaisuudenkuvaa. Mieleen jäi pyörimään kirjailijan, Martin Fordin, mielenkiintoinen kysymys: - onko tietotekniikan kehitys sittenkään niin paha vai johtuuko kaikki siitä, että muiden alojen kehitys ja keksinnöt raahautuvat perässä?? Kuten oivallisessa dekkarissa kuuluukin, tässä kirjassa esitellään monenlaisia näkymiä ja syitä/seurauksia, joita yhteiskunnan eri aloille koituu automatiikasta ja robotiikasta, mutta loppuun asti pitää kahlata, että tietää, mitä kirjailija nyt sitten vetää tästä lopullisena johtopäätöksenään. Ruumista ei nyt tule... niin, vai tuleeko... siitä keskiluokkaisesta sammakosta? Korkeakoulutetusta? Jostakin muusta? Näin helpoksi Ford ei lopputulosta rakenna vaan lopullisen johtopäätöksen ja ruumiin, jos siihen päädyt, löydät sinä itse. Fordilla on kyllä näky siitä, mitä kenties pitäisi tehdä.  Kesälukemiseksi voi hyvin ottaa näköjään myös talouskirjan. Se paitsi ravistelee aivoja, myös on aika linjassa elokuvien ja kirjojen ns.dystopioiden kanssa :) 

Kuten jo aikaisemmassa kirjoituksessani totesin, minun on mahdotonta vain lukea teosta sivu sivulta eteenpäin, vaan lukeminen monesti innoittaa minut pohtimaan, tutkimaan ja pureutumaan aiheeseen teosta enemmän. Niinpä nytkin lukeminen on hidastunut, kun löysin lisää aihetta tukevia mielenkiintoisia linkkejä. Jos kiinnostuit itsekin, niin tässäpä joitakin tutkittavaksesi:


 1. COLUMN-The rise of lovely and lousy jobs-Chrystia Freeland - Reuters



2. "Saving labour: automation and its enemies" with Dr Carl Benedikt Frey. Oxford Martin School , esitettiin suoratoistona 28.2.2019 : 


3. Valtioneuvoston suunnitelma vuodelle 2030 saakka:   http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161102


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jatko-osa Olli Jalosen Taivaanpallolle on upea kirja

Suomalaisilla arki sujuu, vaikka elämä lyö reisille

Ukrainan sodassa voi havaita värivallankumousten jälkinäytösten piirteitä